Translate

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Επιφάνειες Γηπέδων

Το τένις παίζεται σε διάφορες επιφάνειες και κάθε επιφάνεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον τρόπο παιχνιδιού. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι γηπέδων ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επιφάνειά του: σκληρά γήπεδα, γήπεδα με χώμα, γήπεδα με γρασίδι και γήπεδα με μοκέτα.

  •  Σκληρά Γήπεδα

Αποτελούν την πλειονότητα των γηπέδων. Ονομάζονται έτσι επειδή η επιφάνειά τους είναι πιο σκληρή σε σχέση με τα υπόλοιπα γήπεδα και για τον λόγο αυτόν η μπάλα αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα (ονομάζονται επίσης quick). Κατασκευάζονται συνήθως από στρώματα συνθετικής ρητίνης και πυριτίου πάνω από μια βάση ασφάλτου ή σκυροδέματος. Ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Οι αθλητές προστατεύονται από τους κραδασμούς.

Tennis courts: The dimensions, types and all you need to know

Η επίσημη ονομασία τους είναι Clay που σημαίνει πηλός και κατασκευάζονται από χώμα που παράγεται από σύνθλιψη κεραμικών αντικειμένων (κεραμίδια, τούβλα κ.α.). Τα γήπεδα αυτά χρειάζονται την μεγαλύτερη συντήρηση καθώς θέλουν συχνό πότισμα, στρώσιμο, κυλινδράρισμα και συμπλήρωση χώματος. Το χώμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την μπάλα αλλά και να προκαλεί μεγαλύτερη αναπήδηση.

 
  • Γήπεδα από γρασίδι

Τα γήπεδα από γρασίδι ήταν πολύ διαδεδομένα κάποτε, ωστόσο στις μέρες μας αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση λόγω του τεράστιου κόστους συντήρησής τους. Χρειάζονται συνέχεια πότισμα αλλά και περιποίηση (κούρεμα). Επίσης, επηρεάζονται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες από ότι το χώμα ή οι σκληρές επιφάνειες καθώς δεν στεγνώνουν τόσο εύκολα και γλιστράνε πολύ. Ευνοούν το γρήγορο παιχνίδι και τους παίχτες με δυνατό σερβίς. 

At Wimbledon, Groundskeepers Try to Maintain Grass - The New York Times 

  •  Γήπεδα από χλοοτάπητα

Φτιάχνονται από τεχνητό γρασίδι, εμπλουτισμένο με χαλαζιακή άμμο. Ο συνθετικός χλοοτάπητας δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μειωθεί το κόστος συντήρησης των χωμάτινων γηπέδων. Θεωρείται γρήγορη επιφάνεια με χαρακτηριστικό της το slide των παικτών, επιτρέποντας το εύκολο γλίστρημα πάνω στη χαλαζιακή άμμο. Δεν υπάρχουν επαγγελματικά τουρνουά που διεξάγονται, πια, σε αυτή την επιφάνεια.

Welcome - Villa Jolie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Grand Slam

Το Grand Slam είναι το δημοφιλέστερο και σημαντικότερο τουρνουά τένις. Είναι το επίτευγμα της κατάκτησης 4 μεγάλων πρωταθλημάτων σε μια κατη...

Αρχειοθήκη ιστολογίου