Translate

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Η ιστορία του τένις

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση της αντισφαίρισης. Μια από αυτές είναι ότι γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, που χτυπούσαν μια μεγάλη ελαφριά μπάλα χρησιμοποιώντας κομμάτια ξύλου. Ακόμα λέγεται ότι στον Μεσαίωνα  κάποιοι μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από ένα παιχνίδι Γάλλων ευγενών, «Jeu du Paume» (παιχνίδι της παλάμης, 13ος αι.), όπου έγινε χρήση και των πρώτων ρακετών.

Une petite histoire du Jeu de Paume - surlatouche.fr
Jeu de Paume






Η επίσημη προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν οι Alex Ryder και Joao Batista Pereira έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pelota.

Οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη τένις το 1874 (Leamington Tennis Club), καθόρισαν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

                                       Leamington Tennis Club 

 

 

Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Γουίμπλεντον, στο Λονδίνο το 1877. Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης.

Wimbledon, 1877

Το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης διοργανώθηκε το 1887 στις Η.Π.Α.

Το Davis Cup, το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης ανδρών (μεταξύ χωρών), ξεκινά το 1900. Για τις γυναίκες υπάρχει αντίστοιχο πρωτάθλημα, το λεγόμενο Fed Cup.


Το 1926 ο C.C. Pyle δημιούργησε το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά αντισφαίρισης, με Αμερικανούς και Γάλλους τενίστες που έπαιζαν παιχνίδια επίδειξης μπροστά σε κοινό. Όσοι γίνονταν επαγγλεματίες δεν είχαν τη δυαντότητα να παίξουν σε ερασιτεχνικά τουρνουά.

Το 1968 δημιουργήθηκε η ανοιχτή εποχή (open era), οπού μπορούσε οποιοσδήποτε αθλητής να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε τουρνουά. Από τότε οι καλύτεροι αθλητές μπορούν να ζουν από την αντισφαίριση. Έτσι, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και έχασε την εικόνα που είχε ως άθλημα της υψηλής κοινωνίας.

Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Grand Slam

Το Grand Slam είναι το δημοφιλέστερο και σημαντικότερο τουρνουά τένις. Είναι το επίτευγμα της κατάκτησης 4 μεγάλων πρωταθλημάτων σε μια κατη...

Αρχειοθήκη ιστολογίου